V Prešove zneli piesne v japončine

03.03.2005 Celý región

Terézia Jančušová a Angelika Jelšová sa stali laureátkami tretieho ročníka interpretačnej súťaže japonských piesní pod názvom Sakura v Prešove. O 10-dňový po...
Terézia Jančušová a Angelika Jelšová sa stali laureátkami tretieho ročníka interpretačnej súťaže japonských piesní pod názvom Sakura v Prešove. O 10-dňový pobyt v hlavnom meste krajiny vychádzajúceho slnka v Tokiu súťažilo 28. februára dovedna 11 účinkujúcich. Podujatie pripravila Slovensko-japonská spoločnosť (SJS) so sídlom v Prešove.

Porote predsedala profesorka Kyoko Sagisaka zo súkromnej tokijskej univerzity Daito Bunka. Podpredseda SJS Ladislav Kišeľak vyjadril veľkú spokojnosť s kvalitou súťažiacich i s celkovou atmosférou. V hľadisku boli vysokoškolskí a stredoškolskí študenti z Prešova. Na tunajšom Gymnáziu J. A. Raymana prebieha už piaty rok nepovinné vyučovanie japončiny.
Predchádzajúce ročníky súťaže Sakura, čo v japončine znamená čerešňa sa uskutočnili v rokoch 1999 a 2002 a zúčastnilo sa na nich dovedna 76 súťažiacich. Jej japonská obdoba pod názvom Lipka v speve slovenských piesní sa v Tokiu konala v rokoch 2000 a 2003. organizuje ju Japonsko - slovenská spoločnosť.
Vysokoškolský učiteľ z Prešovskej univerzity (PU) v Prešove, člen SJS a odborný garant speváckej súťaže za slovenskú stranu Daniel Šimčík naznačil, že chcú rozšíriť spoluprácu s tokijskou univerzitou. Jej rámec by mala tvoriť bilaterálna dohoda Daito Bunky a PU. V návrhu sa predpokladá, že od roku 2006 by začali výmenné pobyty študentov a aj vyučovanie japonského jazyka na PU.
SJS má asi 150 členov po celom Slovensku, napr. aj v Bratislave či v Žiline.

(jj)
 

Vyberte región